Structura scoarței cerebrale (cortexul cerebral)

Scoarța cerebrală, sau cortexul cerebral, este format din paleocortex, arhicortex și neocortex. Chiar dacă neocortexul reprezintă aproximativ 90% din scoarța cerebrală, arhicortexul și paleocortexul sunt la fel de importante prin funcțiile pe care le îndeplinesc la nivelul scoarței cerebrale.

Paleocortexul

Evolutiv, cortexul cerebral cuprinde allocortexul și neocortexul.  Allocortexul este cea mai veche structură, alcătuită din paleocortex și arhicortex.

Paleocortexul este format din 3-5 straturi de substanță cenușie și reprezintă doar o mică porțiune din suprafața cerebrală, majoritatea fiind reprezentată de neocortex. Paleocortexul conține structuri ce țin de analizatorul olfactiv: bulbul olfactiv, tuberculul olfactiv și lobul piriform, fiind deci implicat în senzațiile olfactive. Este mult mai dezvoltat la animale, de exemplu la câine decât la om. Paleocortexul are conexiuni cu sistemul limbic, în special amigdala și hipocampul fiind deci implicat și în emoții.

Figura 1. Sistemul limbic (sursa: © OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015)

Sistemul limbic

Mai poartă denumirea de creier emoțional, fiind implicat în producerea mai multor emoții cum ar fi durere, plăcere, teamă, supunere, agresivitate, dar are ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in