Cerebelul și Diencefalul
Cerebelul
Cerebelul, sau creierul mic, este situat în partea posterioară a encefalului, înapoia trunchiului cerebral. Acesta comunică cu trunchiul cerebral prin intermediul pedunculilor cerebeloși, care conțin fibre aferente și eferente:
- pedunculii superiori comunică cu mezencelaful
- pedunculii mijlocii cu puntea
- pedunculii inferiori cu bulbul
În componența cerebelului intră două emisfere cerebeloase, situate lateral, unite median printr-o formațiune asemănătoare unui vierme inelat, denumită vermis.
Din punct de vedere structural, substanța cenușie a cerebelului este dispusă:
- la exterior sub formă de scoarță cerebeloasă
- în profunzime sub formă de nucleii cerebeloși (ex: nucleul fastigial, n.dințat)
Cerebelul prezintă circumvoluțiuni mai înguste și mai ordonat aranjate fața de cele ale scoarței cerebrale.
.jpg)
Faigura 1. Cerebelul (sursa: © OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015)
Funcția cerebelului
Este aceea de a coordona activitatea mușchilor scheletici, fiind un mare centru reflex. Are sinapse cu centrii motori cerebrali, dar și cu talamusul și cu nucleii trunchiului cerebral amintiți anterior. De asemenea, cerebelul ajută la menținerea posturii și la secvențialitatea mersului.
Odată cu evoluția omului, a evoluat și sistemul nervos în ceea ce privește funcțiile sale. Referitor la cerebel, se descriu din punct de vedere filogenetic trei lobi, pe măsura evoluției dobândind funcții din ce în ce mai fine și mai complexe:
- Arhicerebel sau vestibulocerebel. Este cea mai veche și cea mai ,,rudimentară” parte a cerebelului, responsabilă de echilibru și postură.
- Paleocerebel sau spinocerebel,