Sistemul nervos

Aici începe capitolul nostru despre sistemul nervos, cel mai complex sistem al organimului, responsabil de întreaga interacțiune a organismului cu mediul înconjurător și care, împreuna cu sistemul endocrin, reglează homeostazia organismului uman.
Începem prin a vă explica noțiunile de anatomie ale sistemului nervos. Pentru a înțelege un sistem care prezintă atâtea funcții complexe, este foarte util să știți părțile lui anatomice și ce roluri îndeplinesc acestea, pentru a vă putea imagina mai ușor cum se desfășoară aceste procese complicate. Simpla compartimentare a sistemului nervos vă poate orienta ușor spre subiectele mari pe care le vom aborda în acest capitol:

  • sistem nervos central: măduva spinării și encefalul
  • sistem nervos periferic: format din nervi și ganglioni

De asemenea este important să vă familiarizați cu noțiunile specifice de la acest capitol pe care le veți întâlni frecvent în lucrările noastre: nerv, tract, ganglion, nucleu, plex. Toate acestea le veți găsi explicate mai jos și vă vor fi de ajutor pentru elaborarea unui referat.

Sistemul nervos alături de analizatori, îndeplinește funcția de relație a organismului cu mediul înconjurător, fiind sistemul care poate răspunde cel mai rapid la mediul înconjurător cu ajutorul efectuorilor.

Dacă vi s-a solicitat un referat despre sistemul nervos atunci citiți acest material și veți găsi toate resursele necesare pentru nota 10.

Sistemul nervos asigură comunicarea organismului cu mediul înconjurător. El are rolul de a recepționa, de a transmite și de a integra informațiile pe care le primește din mediul extern sau din mediul intern și de a elabora răspunsuri.

Sistemul nervos controlează activitatea musculaturii striate, cardiace și netede și a glandelor exocrine și endocrine. Împreună cu sistemul endocrin participă la reglarea homeostaziei.
Homeostazia...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in