Mușchii capului, gâtului, trunchiului și membrelor
Accesați această pagină pentru a urmări schema mușchilor trunchiului, capului și gâtului. Reprezentanții mușchilor capului, gâtului și a trunchiului pot fi identificați cu ușurință în imaginile care însoțesc aceste scheme. De asemenea, datoriă numarului lor relativ mare, mușchii trunchiului vor fi grupați în subcategoriile: mușchii spatelui și cefei, mușchii toracelui și mușchii abdomenului.
Mușchii capului, mușchii gâtului și mușchii trunchiului sunt mușchi axiali care susțin și ajută mișcările scheletului uman, lucrând constant pentru a menține postura și centrul de greutate al organismului.
Aici găsiți mai multe informații despre mușchii membrului superior și inferior. Veți găsi mai jos o schemă cu principalele grupe musculare ale mușchilor membrului superior: mușchii umărului, ai brațului, ai antebrațului și ai mâinii precum și reprezentanții lor, precum și grupele musculare ale mușchilor membrului inferior: mușchii bazinului, ai coapsei, ai gambei și ai piciorului.
Urmăriți toți mușchii membrului superior și inferior în imaginile pe care le-am atașat mai jos. Veți înțelege cum mușchii produc mișcările pe care le pot executa membrele: abducție, adducție, supinație, pronație, flexie, extensie.
Trebuie să cunoașteți localizarea pe grupe de mușchi a mușchilor, atât mușchii capului, gâtuli trunchiului cât și mușchii membrului inferior și membrului superior, întrucât sunt frecvente cerințele la Bacalaureat (în special la Subiectul 1) care vă solicită aceste cunoștiințe.
Sperăm ca acest material să vă fie un real ajutor pentru reținerea mușchilor, și va invităm să învățați cu noi!
Mușchii capului
Mușchii capului sunt reprezentați, printre alții, de mușchii mimicii și mușchii masticatori. Îi puteți urmări pe aceștia și câțiva mușchi în plus în imaginea de mai jos.
Mușchii gâtului sunt reprezentați, printre alții de mușchii pielos al gâtului, hioidieni, sternocleidomastoidieni, dar puteți identifica mai mulți în imaginea de mai jos.