A. Grupe de mușchi - schema mușchilor corpului
Noțiuni de bază - mușchi scheletici
Totalitatea mușchilor din organism formează sistemul muscular care împreună cu sistemul osos formează sistemul locomotor (locomoție-mișcare).
Mușchiul este un organ activ al mișcării, având capacitatea de a se contracta și acționează asupra oaselor producând mișcările corpului.
Sunt foarte bine vascularizați și prezintă inervație dublă:
- somatică: responsabilă de funcția reflexă, la care mușchii participă ca efectori.
- vegetativă: care determină vasodilatație sau vasoconstricție și astfel dictează și activitatea mușchilor.
Vă amintim că mușchii sunt alcătuiți din țesuturi diferite în funcție de localizarea lor:
- Țesut muscular striat: - în principal alcătuiește mușchii scheletici/somatici ai corpului, care prin contracție asigură locomoția, poziția verticală, dau forma corpului
- Țesut muscular neted: - se găsește în mușchii din pereții organelor interne numiți mușchi viscerali care asigură activitatea motorie a organelor
- Țesut muscular striat de tip cardiac: - este un tip particular de mușchi striat care alcătuiește peretele contractil al inimii (sau miocardul).
În continuare vom vorbi despre mușchii scheletici.
Aceștia au diverse forme: fuziformi, triunghiulari, patrulateri etc. în funcție de mișcarea, sau forța de tracțiune pe care trebuie să o imprime.
Vă reamintim și că sarcomerul este unitatea morfo-funcțională a miofibrilei.
Alcătuirea mușchiului scheletic:
- corp, alcătuit din fibre musculare striate
- 2 extremități : tendoanele
- fascia mușchiului - este o membrană conjunctivă care învelește mușchiul.
Principalele grupe de mușchi scheletici și reprezentații lor:
Definiții
Țesut = grupare de celule ce au forme și dimensiuni similare, îndeplinind aceeași funcție. Exemple: țesutul epitelial, conjunctiv, adipos etc.
Miocard = Este mușchiul contractil al inimii. Pereții cordului sunt reprezentați din profunzime spre suprafață de: endocard, miocard și pericard.
Fuziform = Formă alungită, cu capetele efilate, asemenea unui fus.
Tendon = Structură ce are rolul de a fixa mușchii pe oase, făcând legătură între țesutul osos și cel muscular. Este un țesut conjunctiv foarte rezistent de culoare alb-sidefie.
Mușchi viscerali = (viscere de la lat. viscus, -eris – organ intern) sunt mușchii netezi care intră în alcătuirea organelor interne precum vezica urinară, pereții tubului digestiv etc. Realizează acțiuni involuntare, fiind sub controlul sistemului nervos vegetativ.
Mușchi somatici/scheletici = mușchii striați ai corpului, ce se inseră pe oase și sunt implicați în mișcările voluntare.
Mușchi flexor = mușchi a cărui contracție duce la apropierea unui segment al corpului față de alt segment.
Mușchi extensori = mușchi a cărui contracție duce la depărtarea unui segment al corpului față de alt segment.
Mușchi pronatori = Mușchi a căror contracție determină mișcarea de pronație-rotația membrului superior dinspre exterior spre interior. Pronația mâinii reprezintă poziția în care palmele sunt situate în jos.
Mușchi supinatori = mușchi a căror contracție determină mișcarea de supinație-rotația membrului superior dinspre interior spre exterior. Supinația mâinii este ilustrată prin așezarea mâinii cu fața palmară în sus.
Mușchi abductor = Mușchi prin a cărui contracție se determină mișcarea care îndepărtează un membru sau segment al acestuia de linia mediană a corpului.
Mușchi adductor = Mușchi prin a cărui contracție se determină mișcarea care apropie un membru sau un segment al acestuia de linia mediană a corpului.
Mușchi biceps brahial = Mușchi situat anterior la nivelul brațului, ce realizează flexia antebrațului.
Mușchi triceps brahial = Mușchi situat posterior la nivelul brațului, ce asigură extensia brațului.
Mușchi cvadriceps femural = Mușchi principal al membrului inferior, situat anterior la nivelul coapsei ce realizează extensia genunchiului și flexia șoldului.
Bi-/Tri-/Cvadriceps = se referă la numărul de capete de inserție bi- 2, tri- 3, cvadri- 4 pe care le are un mușchi la origine
Locomoție = funcție ce asigură mișcarea organismelor în mediul înconjurător.
Vascularizație = Totalitatea vaselor sangvine (artere,vene și capilare) și limfatice care irigă structurile organismului, asigurând aportul de substanțe nutritive și oxigen și eliminarea produșilor toxici de catabolism .
Sarcomer = Unitatea morfologică și funcțională a fibrei musculare striate
Miofibrilă = Filamentul contractil al fibrei musculare; acestea sunt grupate sub formă de sarcomere.