Tipuri de contracții. Secusa musculară. Contracțiile fuzionate

Tipuri de contracții ale mușchilor triați

A. Contracție izometrică

Contrația izometrică este caracterizată prin modificarea tensiunii mușchiului, fără a afecta lungimea acestuia, care rămâne constantă. Acest tip de contracție nu realizează lucru mecanic, dar are rol de a produce căldură.

B. Contracție izotonică

Aceasta este caracterizată prin modificarea lungimii mușchiului, dar fără a afecta tensiunea acestuia, care rămâne constantă. Acest tip de contracție realizează lucrul mecanic și produce mișcarea, fără producere de căldură.

C. Contracție auxotonică

Contracția auxotonică este caracterizată prin modificarea lungimii mușchiului, dar și a tensiunii acestuia.


Figura 1. Tipuri de contracții (sursa: © OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015)

În mod normal, în mușchiul scheletic cele trei tipuri de contracție alternează, contracțiile fiind inițiate de obicei de cea izometrică. 

Contracția simplă sau secusa musculară

Se obține dacă se aplică mușchiului o excitație unică, de scurtă durată, fiind deci declanșată de o singură stimulare a mușchiului.

Înregistrarea grafică a contracției musculare se face cu ajutorul unui dispozitiv denumit miograf, iar reprezentarea grafică se numește miogramă. Astfel, pe o miogramă, la o secusă musculară se disting:

  • perioada de latență - corespunde intervalului de după aplicarea stimulului și până la cuplarea excitației cu contracția.
  • perioada de contracție - corespunde activării legăturii dintre actină și miozină, tensiunea în fibre crescând până la atingerea valorii maxime și corespunde curbei ascendente pe mio
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in