Sursele de energie și manifestările contracției

Sursele energetice ale contracției musculare

Contracția este un proces consumator de energie. Această energie este obținută prin oxidarea ATP-ului (acidul adenozintrifosforic). ATP-ul este produs de mitocondrii, fapt ce explică abundența acestora în celulele musculare. Este regenerat în timpul repausului prin oxidarea substanțelor nutritive, în principal glucoză, dar și acizi grași, acizi organici etc. Oxidarea glucozei se poate realiza pe două căi:

  • cea aerobă, în prezența O2, prin care oxidarea unui mol de glucoză genereaza 32 de moli de ATP.
  • cea anaerobă, în lipsa O2, generând doar 2 moli de ATP, fiind mult mai puțin eficientă decât calea aerobă.

Contracțiile unice sau repetate, de scurtă durată, utilizează energia produsă în repaus și stocată sub formă de ATP (acid adenozintrifosforic) și CP (creatinfosfat). Creatinfosfatul asigură pe termen scurt refacerea ATP-ului.

  • La o persoană neantrenată, efortul muscular intens sau de lungă durată epuizează rezervele de ATP și CP, fiind necesară intensificarea activității mitocondriale pentru a asigura energia necesară. În acest caz oxigenul este insuficient, motiv pentru care oxidarea glucozei se realizează în cea mai mare parte anaerob și se acumulează acid lactic, toxic pentru mușchi. După
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in