Sursele de energie și manifestările contracției

Accesați mai jos informații despre sursele de energie ale mușchiului: glucoză, ATP și creatinfosfat și cum acestea oferă energia necesară mușchiului pentru a funcționa. Mai jos găsiți explicate și manifestările contracției musculare împreună cu o clasificare a tipurilor de acțiuni pe care le pot îndeplini mușchii striați. Oxidarea glucozei este procesul care permite întrebuințarea glucozei ca surse energetică în generarea contracției musculare.

Oxidarea glucozei se poate face prin două moduri: oxidare aerobă și ocidare anaerobă. Ceea ce rezultă din oxidarea glucozei este ATP, sau acidul adenozintrifosforic.

Mușchii întrebuințează ATP-ul pentru a genera contracțiile musculare, care la rândul lor prezintă anumite manifestări. Explicații despre toate acestea veți găsi în lucrarea de mai jos.

Sursele energetice ale contracției musculare

Contracția este un proces consumator de energie. Această energie este obținută prin oxidarea ATP-ului. ATP-ul este produs de mitocondrii, fapt ce explică abundența acestora în celulele musculare. Este regenerat în timpul repausului prin oxidarea substanțelor nutritive, în principal glucoză, dar și acizi grași, acizi organici etc. Oxidarea glucozei se poate realiza pe două căi:

  • cea aerobă, în prezența O2, pr...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in