Mușchiul striat și proprietățile sale

În această pagină puteți găsi alcătuirea fibrei musculare striate cu organitele sale specifice și cele 5 proprietăți fundamentale ale mușchiului striat. Structura fibrei musculare striate poate fi greu de înțeles dacă nu o vizualizați, așa că am atașat o imagine schematică pentru voi pe care puteți urmări explicațiile profesorilor noștri.

După ce v-ati familiarizat cu fibra musculară striată veți putea citi despre mecanismele contracției care se activează la nivelul său pentru a permite realizarea acestui proces contractil.
Dar contractibilitatea nu este singura proprietate fundamentală a fibrei musculare striate. Alături de contractilitate, mușchiul striat dispune și de excitabilitate, elasticitate, extensibilitate și tonus muscular.

Citiți despre toate informațiile despre muschiul striat și proprietățile sale mai jos.

Mușchiul striat, după cum s-a menționat, este un mușchi care se contractă printr-un mecanism voluntar. 

Structura celulei musculare striate

Fibra musculară striată este o fibră alungită, alcătuită din: 

  • o membrana celulară, care poartă numele de sarcolemă, 
  • citoplasma, care poartă numele de sarcoplasmă, 
  • numeroși nuclei, care sunt situați periferic. 

Sarcoplasma conține numeroase organite celulare precum mitocondrii, reticul sarcoplasmatic (reticulul endoplasmatic al celulei musculare striate) și un sistem tubular particular, derivat din sarcolemă, a cărui rol principal este asigurarea contracției. 
Organitele specifice fibrei striate sunt miofibrilele, acestea fiind și ele situate în sarcoplasmă. Miofibrilele sunt cele care dau aspectul striat particular al fibrei musculare, ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in