Micțiunea

Ce este micțiunea?

Micțiunea este un act reflex prin care urina este eliminată din vezica urinară în mediul extern. Vezica urinară are proprietatea de a-și mări capacitatea fără a mări presiunea intravezicală. Acest lucru permite menținerea constantă a presiunii intravezicale în timpul umplerii până capacitatea acesteia atinge nivelul prag de 300-400 mL care va determina creșterea presiunii intravezicale și  declanșarea reflexului de micțiune, adică dorința conștientă de a urina. 

Micțiunea la nou-născut este un act reflex nervos ce nu poate fi controlat. Acest act devine voluntar odată cu dezvoltarea funcției inhibitorii corticale și maturarea centrilor medulari la vârsta de 2-3 ani. Reflexul de micțiune este medular (orice leziune la acest nivel are potențialul de a afecta funcția de micțiune), dar este controlat de centrii nervoși corticali. 

Odată cu acumularea urinei, vezica urinară se va destinde și vor fi stimulați receptorii din pereții vezicali. Impulsurile vor fi transmise centrilor medulari simpatici lombari, ce vor relaxa mușchiul vezical și vor crește tonusul sfincterului intern. În același timp, impulsurile din măduvă vor fi transmise prin căi aferente scoarței cerebrale, care v...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in