Bolile sistemului excretor

Afecțiunile sau bolile renale sunt afecțiuni ale sistemului excretor.

Cistita

Este o afecțiune a tractului urinar inferior și constă în inflamarea peretelui vezicii urinare. Este mai des întâlnită la femei decât la bărbați, deoarece femeile prezintă o uretră mai scurtă decât bărbații (așadar calea parcursă de bacterii pentru a coloniza vezica feminină este mai scurtă).

Inflamația vezicii urinare se datorează unei infecții bacteriene provenite din zona vaginală, anală sau perineală ce ascensionează prin uretră. Principalul agent cauzal al cistitei este considerat bacteria E. Coli, dar s-a demonstrat că această afecțiune poate fi provocată și de alte bacterii, de anumite virusuri sau de ciuperci.

Simptome:

  • disurie – usturime, durere sau dificultate la urinat 
  • micțiuni frecvente, nevoia urgentă de a urina – uneori fără a elimina o cantitate semnificativă de urină
  • febră, frisoane
  • dureri lombare sau în etajul abdominal inferior
  • dureri în timpul actului sexual

Tabloul clinic este completat de urina tulbure, din cauza prezenței în urină a puroiului (piurie) sau a hematiilor (hematurie).

Tratarea cistitei se face prin administrare de antibiotice de către medic în urma stabilirii sensibilității bacteriilor la antibiotice. În momentul de față multe bacterii au devenit rezistente la antibioticele uzuale, ceea ce face dificilă stabilirea unui tratament eficient. În cazurile mai grave, antibioticele se administrează intravenos.  Pentru ameliorarea simptomelor se utilizează medicamente analgezice și antiinflamatorii. De asemenea, este indicat consumul crescut de lichide și mersul regulat la toaletă (reținerea urinei favorizează colonizarea și multiplicarea bacteriană).

Pentru a preveni infecțiile urinare este importantă păstrarea unei igiene corecte a zonei intime și evitarea produselor iritante pentru zona genitală. Se recomandă asigurarea unei hidratări adecvate, precum și golirea vezicii urinare la fiecare nevoie.

Glomerulonefrita

Glomerulonefrita este o boală a sistemului renal, de obicei bilaterală, caracterizată de inflamarea glomerulilor renali. În urma acestei afecțiuni este alterată capacitatea rinichilor de a elimina lichidele sau reziduurile din organism. În dependență de debut și evoluție, glomerulonefrita poate fi ac...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in