Mixedemul și Tiroidita Hashimoto

Mixedemul și tiroidita Hashimoto sunt sunt două afecțiuni ale glandei tiroide care merg cu hipotiroidism. Mixedemul și tiroidita Hashimoto prezintă numeroase simptome, afectând multiple sisteme și organe ale organismului. 

Mixedemul și tiroidita Hashimoto sunt afecțiuni care intră de asemenea în programa voastră pentru Bac. Vă recomandăm să învățați această afecțiune în paralel cu Boala Basedow-Graves, pentru a reține mai ușor ambele extreme ale patologiei tiroidiene. 

Vă invităm să studiați în detaliu acest material pentru o înțelegere cât mai bună a mixedemului și a tiroidei Hashimoto.

Cauzele hipertiroidismului

Hipotiroidismul reprezintă scăderea concentrației sanguine a hormonilor tiroidieni T3 și T4. Cauzele sale pot fi grupate în :

  • primare, adică afecțiunea este generată de la nivelul glandei tiroide
  • secundare, când afecțiunea este localizată la nivelul hipofizei sau hipotalamusului și astfel este afectată funcționarea tiroidei, pentru că tiroida se află sub controlul acestor structuri prin mecanism de feedback negativ.

Dintre cauzele primare cea mai frecventă este tiroidita Hashimoto, o boală autoimună, urmată apoi de deficitul de iod, care la copil poate duce la nanism tiroidian (cretinism). Hipotiroidismul se poate instala și după tratamentul chirurgical al hipertiroidismului sau alte tratamente medicamentoase sau post-radioterapie pentru cancer.  

Tiroidita Hashimoto

Definiție 

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in