Gușa endemică
Pe această pagină vei afla toate informațiile necesare despre gușa endemică, de la apariție și diagnosticare până la prevenție și tratament.
Ce este gușa endemică?
Gușa endemică este o afecțiune atiroidei, destul de ușor de identificat deoarece poate fi observată cu ușurință. Deși poate avea urmări grave, este o afecțiune relativ ușor de prevenit la scară mare, dar și de tratat cu diagnosticul și tratamentul potrivit.
Gușa endemică reprezintă creșterea în volum a glandei tiroide. Această creștere se poate însoți de manifestări de eutiroidism, hipertiroidism sau hipotiroidism. Gușa endemică apare atunci când există un aport insuficient de iod și apare în anumite zone considerate endemice.
În România, zonele endemice sunt considerate zona subcarpatică, Maramureș, nordul Moldovei, podișul Transilvaniei. Pentru a preveni formarea gușei, s-a hotărât suplimentarea alimentației cu iod prin consumul de sare iodată. Necesarul unui adult de iod este de 100-150 micrograme pe zi, acest necesar crescând în copilărie, în sarcină și la femeile care alăptează.
Semne și simptome
Apare creșterea în volum a glandei tiroide cu apariția gușei la un pacient cu un istoric de aport insuficient de iod sau provenind dintr-o zonă endemică. Gușa crește uniform, este netedă și moale la palpare. Ulterior, dacă deficitul persistă, la n...