Glandele suprarenale

Acesta este subcapitolul despre glandele suprarenale. Despre corticosuprarenală și medulosuprarenală, dar și despre hormonii lor și felul în care acționează aceștia puteți citi mai jos. Cele două glande suprarenale sunt localizate la polul superior al rinichilor, retroperitoneal. Fiecare glandă suprarenală are greutatea de aproximativ 4 grame.

Glandele suprarenale pot părea dificile la prima vedere, dar profesorii noștri s-au străduit să incorporeze cât mai multe explicații simple în lucrările noastre pentru ca vouă să vă fie mai ușor să învățați și să rețineți aceste noțiuni. Avem și câteva imagini ale glandelor suprarenale pe secțiune și câteva scheme care să vă exemplifice exact ce trebuie să învățați.

Glandele suprarenale - pe scurt

Corticosuprarenala e împărțită funcțional în 3 zone. Hormonii secretați în fiecare zonă sunt:

  1. glomerulară: aldosteronul și efectele sale, sinteza sa fiind reglată de sistemul renină-angiotensină-aldosteron.
  2. fasciculată: cortizolul și efectele sale, sinteza sa fiind controlată prin intermediul axului hipotalamo-hipofizo-suprarenalian.
  3. reticulată: hormonii sexuali androgeni.

Corticosuprarenala și hormonii săi au rol extrem de important în homeostazia organismului, iar afecțiunile generate de corticosuprarenală sunt destul de frecvente și creează dezechilibre mari la nivelul organismului.

Medulosuprarenala este partea glandei suprarenale responsabilă de secreția adrenalinei, noradrenalinei și dopaminei. Prin acești hormoni, medulosuprarenala este responsabilă de adaptarea la situații extreme, prin declanșarea reflexelor de luptă/fugă, iar pentru a-și îndeplini rolul, adrenalina, noradrenalina și dopamina acționează pe mai multe organe. 

Află totul despre corticosuprarenală, medulosuprarenală și care sunt, mai exact, rolurile și efectele hormonilor secretați de acestea, citind lucrarea de mai jos! Citește acum materialul și vizualizând imaginea glandelor suprarenale veți cunoaște mai bine tema.

Din ce sunt alcătuite glandele suprarenale?

Glandele suprarenale ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in