Paratiroidele

Mai jos pe această pagină găsiți lucrarea noastră despre paratiroide. Veți afla care este localizarea exactă a paratiroidelor și veți putea citi despre cei doi hormoni pe care îi secretă: parathormonul și calcitonina și efectele acestora asupra metabolismului fosfo-calcic.

Relația dintre parathormon și calciu, respectiv fosfor este esențială pentru echilibrul fosfo-calcic. Pentru ca voi să înțelegeți mai bine această lucrare despre paratiroide și parathormon, am adăugat și informații despre calciu, rolul său în organism și modul în care se absoarbe, dar și despre vitamina D3 și rolurile ei importante. Toate explicațiile noastre le veți putea urmări pe imaginea și schema atașată.

Definiția și structura glandelor paratiroide

Glandele paratiroide sunt structuri endocrine, în număr de patru, localizate pe fața posterioară a tiroidei: două la polul superior și două la polul inferior al lobilor tiroidieni. Sunt structuri mici, cu dimensiuni de aproximativ 6 mm/3 mm, cu o greutate variabilă, cuprinsă între 30 și 50 de grame. 
Histomorfologic(=din punctul de vedere al structurii și al formei), conțin două tipuri de celule: celule principale, care secretă parathormonul (PTH) și celule parafoliculare, care secretă calcitonina. Glandele paratiroide sunt responsabile de reglarea metabolismului fosfocal...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in