Patologia pancreasului: Diabetul zaharat
Accesează această pagină pentru a afla totul despre diabetul zaharat: cum se definește el, cum se produc cele două tipuri de diabet zaharat și care sunt diferențele dintre ele, precum și despre insulină: cum și de către cine a fost insulina descoperită și cum astăzi rolul insulinei este primordial în tratamentul diabetului zaharat. Învață cu noi despre diabetul zaharat, și vei fi pregătit pentru orice întrebare referitoare la această temă, fie în examen, în referat sau la clasă.
Ce este diabetul zaharat?
Termenul de diabet zaharat desemnează obligatoriu o creștere a glicemiei peste limitele normale. Există mai multe afecțiuni care au ca numitor creșterea glicemiei și duc implicit la instalarea diabetului zaharat.
Glicemia reprezintă concentrația glucozei sanguine, cu valori normale între 70-100 mg/dl sânge. Hiperglicemia este starea patologică definită prin creșterea glicemiei de dimineața peste 126 mg/dl sânge și după mese la peste 200 mg/dl sânge.
Este important să ne amintim că pancreasul este o glandă mixtă. El are și rol de glandă exocrină prin secreția sucului pancreatic implicat în digestie și rol de glandă endocrină prin secreția de hormoni în principal responsabili de reglarea glicemiei (ex: insulină, glucagon). Insulina este un hormon vital pentru organismul uman, fiind secretată de celul...