Hipofiza

Aici găsiți toate informațiile despre hipofiză de care aveți nevoie, atât pentru Bacalaureat cât și pentru clasă. Aflați despre localizarea glandei pituitare, împărțirea sa anatomică și funcțională în adenohipofiză și lobul intermediar și neurohipofiză. 

De asemenea, aici v-am pregătit și un tabel cu toți hormonii hipofizari, locul lor de sinteză și secreție, efectele acestora și afecțiunile pe care le determină prin dezechilibre cantitative. Tabelul hormonilor hipofizari este foarte bun pentru a vă recapitula noțiunile esențiale ale acestui capitol și pentru a reține esențialul despre hipofiză și hormonii hipofizari.

Hipofiza pe scurt

Adenohipofiza, sau lobul anterior al glandei pituitare, este responsabilă de secreția mai multor hormoni: hormonul somatotrop (STH), prolactina, hormonul adrenocorticotrop (ACTH),  hormonul tireostimulator (TSH), hormonul foliculostimulator (FSH), hormonul luteinizant (LH), iar prin intermediul lobului intermediar: hormonul melanocito-stimulant (MSH). 

Neurohipofiza, lobul posterior al hipofizei, prezintă anumite diferențe față de adenohipofiză datorită hormonilor pe care îi eliberează: oxitocina și vasopresina, dar si prin modalitatea de acțiune a acestora asupra celulelor și țesuturilor țintă. Oxitocita intervine asupra glandei mamare și în sarcină asupra musculaturii uterului gravid, iar vasopresina, sau hormonul antidiuretic, acționează asupra mai multe straturi pentru a determina reținerea aperi în organism. Am adaugat și o imagine care să vă ajute să rețineți mai bine procesul de formare și eliberare al oxitocinei și vasopresinei, precum și reglajul secreției de la nivel hipotalamic.

Influența hipotalamusului asupra eliberării hormonilor hipofizari precum și întreg mecanismul de feed-back negativ prin care se reglează secreția hormonilor în sânge, stau la baza înțelegerii sistemului endocrin. Aflați care sunt hormonii eliberatori, respectiv inhibitori prin care hipotalamusul trimite comenzi hipofizei, care la rândul ei activează respectiv stopează secreția glandelor din periferie. Chiar dacă sunt mecanisme mai complicate, avem încredere că după ce veți citi explicațiile noastre scurte veți înțelege mai bine legătura dintre hipotalamus - hipofiză - glande periferice și veți stăpâni aceste subiect pe mai departe.

Citiți despre hormonii hipofizari, rolul acestora și despre cum este reglată secreția hipofizei de către hipotalamus. Sistemul endocrin este vast și foarte complex, toate glandele fiind guvernate de un centru de comandă endocrin: hipofiza. Dar suntem siguri că urmărind explicațiile și imaginile pe care profesorii noștri le-au pregătit pentru voi, veți înțelege bine ce este hipofiza și cum acționează ea.

Hipofiza (glanda pituitară) este o glandă endocrină situată la baza creierului, pe șaua turcească a osului sfenoid. Hipofiza un diametru de 1-1,5 cm și o greutate de 0,5-0,8 g.


© OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015 - vedere superioară asupra bazei craniului

Hipofiza - Structură și funcție 

Anatomic, dar și funcțional, hipofiza este împărțită...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in