Patologia glandelor suprarenale

Pe pagina de mai jos veți găsi toate afecțiunile glandelor suprarenale care sunt prevăzute în manualele voastre și în programa oficială.

Afecțiunile glandei suprarenale pe care vi le prezentăm mai jos sunt: sindromul Cushing și diferențele între acesta și boala Cushing, boala Addison, boala Conn și sindromul androgenital. Pentru fiecare din aceste afecțiuni vă precizăm definiția lor, principalele mecanisme prin care aceste afecțiuni sunt generate și ce manifestări sau semne și simptome prezintă.

Boala Cushing sau sindromul Cushing și boala Addison sunt două afecțiuni ale glandei suprarenale, situate la poluri opuse în ceea ce privește efectele generate la nivelul organismului. Sindromul și boala Cushing este caracterizat printr-un exces de cortizol, pe când boala Addison este rezultatul unei insuficiențe de corticosuprarenală.
Boala Conn presupune hipersecreție de aldosteron și este mai rară, iar sindromul androgenital se caracterizează prin exces de hormoni androgeni.
 

Disfuncțiile glandelor suprarenale:

  1. Sindromul Cushing

Sindromul Cushing este determinat de expunerea prelungită la un nivel crescut de glucocorticoizi endogeni sau exogeni, adică la cortizol.
Sindromul Cushing este mai fecvent la femei, raportul femei - bărbați fiind de 5:1.
Debutul bolii este fără manifestări vizibile și se însoțește de:

  • creștere ponderală...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in