Anatomia intestinului gros

Digestia mecanică

Pasajul chimul din interiorul ileonul în cec este reglat de acțiunea valvei ileocecale. În mod normal această valvă rămâne parțial închisă, astfel încât pasajul chimul în cec să se desfășoare lent. Imediat după o masă, un reflex gastro-ileal intensifică peristaltismul în ileon și forțează trecerea chimul în cec. Gastrina mai joacă și ea un rol în relaxarea acestei valve.
De fiecare dată când cecul este dilatat, gradul de contracție al valvei ileocecale se intensifică. Colonul prezintă mișcări doar atunci când constituenții alimentari au trecut de valva ileocecală. Deoarece mișcarea chimului prin intestinul gros are loc la o viteză constantă, timpul necesar pentru trecerea alimentelor în colon este determinat de timpul de golire gastrică. Atunci când alimentele trec de valva ileocecală, cecul se umple iar alimentele se acumulează în colonul ascendent.

  • O mișcare caracteristică a intestinului gros este mișcarea haustrală de amestecare.
    Haustrele sunt ca niște ”buzunare” formate la nivelul mucoasei intestinului gros în urma unor contracții tonice a benzilor musculare (tenia coli).În acest proces haustrele rămân relaxate și se d
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in