Produși finali ai digestiei glucidelor, lipidelor și proteinelor

Accesați această pagină pentru a citi totul despre produși finali ai digestiei glucidelor (sau a carbohidraților), digestiei lipidelor și digestiei proteinelor, dar și despre absorbția lor la nivelul intestinului subțire.

Profesorii noștrii s-au străduit să vă ofere cât mai multe explicații simple pentru a înțelege aceste procese metabolice complexe, deci parcurgeți această lucrare despre produși finali ai digestiei glucidelor, digestiei lipidelor și digestiei proteinelor și înțelegeți cum funcționează digestia până la cele mai mici nivele.

  • Pentru digestia glucidelor luăm ca repere următoarele glucide: amidonul, zaharoza, fructoza, lactoza. Digestia glucidelor se finalizează cu producearea monozaridelor. 
  • Digestia lipidelor este un proces mai complex care nu se poate desfășura decât sub acțiunea combinată a sărurilor biliare și a unor enzime numite lipaze. Citind această lucrare veți afla care sunt cele mai importante lipaze implicate în digestia lipidelor cum se desfășoară întregul proces de digestie până la stadiul de acizi grași și monogliceride.
  • Digestia proteinelor începe în stomac și se desfășoară la rândul său sub acțiunea unor enzime. Aminoacizii sunt stadiul final în care ajung proteinele în urma procesului de digestie proteică.

Importanța acestor procese de digestie constă în faptul că fără ele, substanțele nutritive nu pot fi absorbite și utilizate de corpul uman pentru supraviețuire. Citiți lucrarea de mai jos pentru a învăța totul despre produșii finali ai digestiei glucidelor, lipidelor și proteinelor.

Produși finali ai digestiei glucidelor

Asupra amidonului acționează amilaza salivară și cea pancreatică. Amilaza salivară desface amidonul în maltoză, matotrioză și dextrine. Acțiunea enzimatică a amilazei salivare continuă o perioadă în stomac, însă la contactul cu sucul gastric acid este distrusă. Astfel doar o parte din amidonul ingerat este desfăcut în componentele sale până când chimul alimentar părăsește stomacul. Amidonul rămas este scindat prin acțiunea enzimatică a amilazei pancreatice, enzimă secretată de pancreas în sucul intestinal.
După ce amilaza salivară/pancreatică a scindat amidonul în fragmente mai mici, o enzimă a marginii în perie din intestinul subțire, numită dextrinază, acționează pe dextrine. Dextrinaza desface dextrina în câte o moleculă de glucoză pe rând.
Chiar dacă amilaza pancreatică prezintă acțiune enzimatică pe glicogen...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in