Intestinul subțire - anatomie și structuri specializate

Accesează această pagină pentru a citi despre anatomia intestinului subțire cu cele 3 părți ale sale: duoden, jejun și ileon; precum și despre structurile specializate în digestie de la acest nivel: faldurile, vilii și microvilii.

Cheia pentru înțelegerea proceselor de digestie în intestinul subțire este cunoașterea anatomiei duodenului jejunului și ileonului, până la cele mai mici structuri și celule specializate de la acest nivel. Aceste noțiuni de anatomie a duodenului, jejunului și ileonului vă vor folosi și când veți citi secțiunea de patologie a sistemului digestiv, pentru a vă putea imagina mai ușor procesele ce se desfășoară aici.

Citește acum materialul pentru a cunoaște anatomia, structura și digestia intestinului subțire.

Anatomia intestinului subțire

Mare parte a digestiei și absorbției substanțelor nutritive are loc în intestinul subțire. Acesta este un organ tubular cu diametrul mediu de 2.5 cm și o lungime care poate să varieze de la persoană la persoană între 3 și 10 metri. Structura sa este înalt specializată pentru îndeplinirea funcțiilor vitale de digestie și absorbție:

  • Ca prima adaptare vorbim de lungimea acestui organ. Lungimea sa oferă pasajului alimentar o suprafață de contact mare, care va intensifica procesele de absorbție la acest nivel.
  • În plus această suprafață este mărită semnificativ de prezența faldurilor, vililor și microvililor intestinali, care sunt proiecții ale mucoasei asemănătoare unor degete.

Intestinul subțire are o dispunere sinuoasă între stomac și intestinul gros, la nivelul porțiunii centrale și inferioare a cavității abdominale. Intestinul subțire este divizat în 3 regiuni:

  1. Duod
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in