Digestia mecanică și chimică în intestinul subțire

Accesează această pagină pentru a citi despre procesele mecanice care se desfășoară la nivelul intestinului subțire și o scurtă recapitulare despre procesele chimice care participă la digestia intestinală și care au dus la formarea chimului gastric.

Procesele mecanice de digestie în intestinul subțire

La nivel de intestin subțire regăsim două tipuri de mișcări: segmentările și peristaltismul. Aceste mișcări segmentare împreună cu mișcările peristaltice au ca scop amestecarea chimului gastric cu sucurile digestive și facilitarea absorbției și deci, a digestiei intestinale.

  1. segmentări. O segmentare începe prin contracțiile fibrelor circulare dintr-o porțiune de intestin subțire. Această acțiune compartimentează intestinul în segmente, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos. La mijlocul fiecărui segment are loc altă contracție, divizând alte segmente și amestecând conținutul segmentelor adiacente. Această mișcare de segmentare este similară cu strângerea alternativă de la mijloc și apoi de la capete al unui tub de pastă de dinți închis. La nivel duodenal aceste segmentări au loc cel mai rapid, aproximativ 12 ori pe minut și încetinesc ușor la un număr de 8 pe minut în ileon.


© OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015 - mișcările intestinului subțire

  1. un tip de peristaltism reprezentat de complexe migratoare de motilitate. După ce majoritatea alimentelor au fost absorbite, scăzând astfel distensia(întinderea) peretelui intestinal, segmentarea
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in