Absorbția vitaminelor, electroliților și a apei
Aici găsiți câteva cuvinte, pentru voi, despre absorbția apei, electroliților și vitaminelor. Intestinul subțire este specializat pe absorbția apei, la acest nivel absorbindu-se zilnic aproximativ 8 litri de lichide. Pe lângă apa absorbită, la nivelul intestinului subțire se vor absorbi și vitamine și electroliți. Toate aceste procese sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului.
Absorbția vitaminelor
- Așa cum tocmai am învățat, vitaminele liposolubile (nu se dizolvă în apă) A,D,E și K sunt procesate la fel ca lipidele alimentare: digerate în miceli și absorbite prin difuzie simplă.
- Mare parte a vitaminelor hidrosolubile, cum sunt majoritatea vitaminelor B și vitamina C sunt și ele absorbite prin difuzie simplă.
- Vitamina B12 are nevoie totuși de legarea cu factorul intrinsec (secretat de stomac), iar această combinație este absorbită în ileon printr-un mecanism de transport activ.
Absorbția apei
Volumul total de lichid care intră în intestinul subțire în fiecare zi este de aproximativ 9.3 litri. De aici 2.3 litri de lichide sunt ingerate și aproximativ 7 litri provin din secrețiile tractului GI. Intestinul subțire absoarbe aproximativ 8 litri de lichide. Cantitatea care rămâne neabsorbită trece mai departe în intestinul gros, unde se absorb în jur de 1.2 litri. Doar 100 - 150 mL de apă este excretată prin fecale în fiecare zi.
Pentru că este necesară menținerea balanței osmotice cu alimentele și pentru că absorbția apei depinde de absorbția electroliților și a substanțelor nutritive, apa va trece prin mucoasa intestinală în ambele direcții, reglând balanța osmotică. Electroliții absorbi...