Glandele salivare

Digestia mâncării este de două feluri: mecanică și chimică. Fiind locul în care începe procesul lung și complex al digestiei, cutia bucală este zona unde putem vedea primii pași în transformarea unei farfurii de spaghete în ceva ce corpul nostru poate folosi la nivel celular.

În această pagină vom arunca o privire asupra primului element care participă la digestia chimică a alimentelor, saliva precum și la glandele în care se produce și care sunt răspunzătoare de secreția acestui lichid.

Ce sunt glandele salivare?

O glandă salivară este o glandă care își eliberează secreția, denumită salivă, în cavitatea bucală. 

În mod normal, se secretă suficientă salivă cât să fie menținută umiditatea membranei mucoase care tapetează gura și faringele, totodată având și o acțiune de curățare a dinților și a gurii. Odată cu intrarea alimentelor în gură crește cantitatea de salivă secretată. Aceasta lubrifiază, dizolvă și începe procesul de desfacere chimică al alimentelor. Membrana mucoasă care acoperă cavitatea orală și limba conține multe glande salivare de mici dimensiuni, care se deschid, fie direct, fie indirect (prin ducte scurte), în cavitatea bucală.

...

Tipuri de glandele salivare

Glandele salivare majore sunt în număr de trei perechi

  • parotida
  • submandibulara
  • glandele sublinguale

Glandele parotide se regăsesc inferior și anterior de urechi între piele și mușchiul maseter. Fiecare secretă salivă în cavitatea bucală printr-un duct (ductul parotidian sau canalul lui Stenon), acest duct trece prin mușchiul buccinator și se deschide la nivelul molarului doi superior. 
Glandele submandibulare se găsesc în planșeul gurii. Sunt dispuse medial și parțial inferior de corpul osului mandibular. Ductele lor (ductele...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in