Pancreasul

Această pagină pune în lumina reflectoarelor o altă vedetă a procesului de digestie, pancreasul.

În acest material vei găsi informații despre pancreas, însoțite de imagini care te vor ajuta să întelegi mai bine funcționarea și localizarea acestuia, noțiuni despre cele două parți ale sale: pancreasul endocrin și pancreasul exocrin precum și funcția enzimelor pancreatice: tripsina, amilaza pancreatică, lipaza pancreatică. 

În această lucrare ne vom concentra pe porțiunea exocrină a pancreasului, urmând ca partea sa endocrină să fie abordată în cadrul capitolului nostru despre sistemul endocrin.. De asemenea, aceste informații te vor ajuta să întocmești un referat despre pancreas de nota 10, oferindu-ți toate informațiile de care ai nevoie atât la clasă și la teste, cât și pentru orice întrebare legată de pancreas care ar putea apărea la examenul de Bacalaureat.

Pregătește-ți enzimele pancreatice, și hai să digerăm împreună niște anatomie!

Anatomie:

Pancreasul este o glandă mixtă, retroperitoneală (în spatele peritoneului) cu o lungime de 12 - 15 cm și cu o grosime de 2.5 cm (ca idee, 1 cm este lățimea unghiei la degetul mic de la mână). Pancreasul este localizat posterior de marea curbură a stomacului. Pancreasul este constituit dintr-un cap, un corp și o coadă. Capul pancreasului este...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in