Glandele salivare

Digestia mâncării este de două feluri: mecanică și chimică. Fiind locul în care începe procesul lung și complex al digestiei, cutia bucală este zona unde putem vedea primii pași în transformarea unei farfurii de spaghete în ceva ce corpul nostru poate folosi la nivel celular.

În această pagină vom arunca o privire asupra primului element care participă la digestia chimică a alimentelor, saliva precum și la glandele în care se produce și care sunt răspunzătoare de secreția acestui lichid.

Glandele salivare sunt resposabile de secreția salivei în cavitatea bucală. Glandele salivare sunt clasificate în:

  • glande salivare mici: glandele labiale, bucale, palatine, linguale.
  • glande salivare majore: glandle parotide, submandibulare și sublinguale.

Saliva îndeplinește o multitudine de roluri, pentru care este echipată cu o compoziție chimică specifică și este secretată în cantitate de 1-1,5 litri zilnic. 

Accesează această pagină, și alătură-te nouă ca să gasim răspunsurile de bază despre salivă și glandele salivare: Unde? Cum? De ce? Pentru ce?

O glandă salivară este o glandă care își eliberează secreția, denumită salivă, în cavitatea bucală. 

În mod normal, se secretă suficientă salivă...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in