Ficatul și vezica biliară

 

Ficatul

Ficatul este cea mai grea glandă din corpul uman, având o greutate medie de 1.4 kg la un adult, pielea fiind singura care, în totalitatea ei, ar cântări mai mult. Ficatul se regăsește inferior de diafragm și ocupă o mare parte din hipocondrul drept și o parte din zona epigastrică.

Ficatul este acoperit aproape în totalitate de peritoneul viceral. El este divizat în doi lobi principali: un lob drept de dimensiuni mari și unul stâng având dimensiuni mai mici. 
Mijloacele de fixare ale ficatului:

  • Ligamentul falciform. Pornește de pe suprafața inferioară a diaframei și se inseră pe fața superioară a ficatului, suspendând ficatul precum se ține un alpinist de o frânghie.
  • Ligamentul rotund. Acest ligament este remanența (care persistă) venei ombilicale de la făt, care se extinde de la ficat până la ombilic.
  • Două ligamente coronare, stâng și drept. Ele sunt, de fapt, extensii înguste ale peritoneului parietal care suspendă ficatul de diafragm.

Ficatul este alcătuit din:

  1. Hepatocitele, sunt celulele principale hepatice, care au roluri complexe din punct de vedere funcțional prin funcții variate în metabolism, secreție și sistemul endocrin. Ele compun 80% din volumul total al ficatului și au formă de pentagoane sau dodecagoane.
  2. În spațiile formate între celule pătrund canaliculii biliari, prin care hepatocitele secretă bila. Aceasta este un lichid galben-maroniu, sau verde măsliniu, fiind un produs de excreție cu rol în digestie. Din canaliculii biliari, bila trece mai departe în ducte de dimensiuni mai mari și de acolo în ductele biliare. Ductele biliare fuzionează și în final dau naștere ductelor hepatice drepte și stângi, care se unesc, ieșind din ficat sub forma ductului hepatic comun. Ductul hepatic comun se reunește cu ductul cistic (de la vezica biliară) și formează ductul biliar comun. Acesta se unește cu ductul pancreatic și intră mai departe în intestinul subțire, unde bila participă la digestie prin emulsionarea lipidelor, ce permite ca acestea să fie scindate.
  3. Sinusoidele hepatice. Ele sunt capilare de sânge foarte permeabile dispuse între rânduri de hepatocite. Sinusoidele hepatice primesc: sânge oxigenat de la ramurile arterei hepatice și sânge bogat în substanțe nutritive dar deoxigenat (sărac în oxigen) de la ramurile venei porte. Sinusoidele hepatice converg și aduc sângele într-o venă centrală. De la venele centrale sângele curge în venele hepatice. De aici el este drenat în vena cava inferioară.

Figura 1. Structura ficatului (sursa: © OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015)

Vascularizația ficatului

Ficatul primește sânge din două surse:

  1. De la artera hepatică obține sânge oxigenat;
  2. De la vena portă hepatică primește sânge deoxigenat cu substanțe nutritive proaspăt absorbite, medicamente și posibil microbi și toxine d
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in