Ficatul

Accesează această pagină pentru a citi totul despre ficatlocalizarea ficatului, anatomia ficatului și structurile sale funcționale: hepatocitele, ductele biliare și sinusoidele hepatice, vascularizația dublă a ficatului, formată din vena portă și artera hepatică. Citiți despre rolurile ficatului, în special producția bilei și familiarizați-vă cu una din cele mai importante glande anexe ale tubului digestiv.

Tot pe această pagină vom vorbi și despre vezica biliară, sau colecistulcăile biliare și rolul bilei în digestie, prin emulsionarea lipidelor. Vezica biliară (colectist), o glandă anexă a sistemului digestiv(și în același timp micul ajutor al ficatului), are un rol primordial în digestia lipidelor întrucât fără emulsionarea particulelor lipidice ele nu pot fi scindate și absorbite.

Citiți despre anatomia ficatului, a vezicii biliare și a căilor biliare, dar și despre fiziologia ficatului și a vezicii biliare în lucrarea de mai jos, organe fără de care viața umană nu ar fi posibilă.

Ficatul este cea mai grea glandă din corpul uman, având o greutate medie de 1.4 kg la un adult, pielea fiind singura care, în totalitatea ei, ar cântări mai mult. Ficatul se regăsește inferior de diafragm și ocupă o mare parte din hipocondrul drept și o parte din zona epigastrică.

Anatomia ficatului: 

Ficatul este acoperit...

 

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in