Faringele, esofagul și deglutiția

Accesează această pagină pentru a citi despre localizarea și funcția faringelui și esofagului, despre stadiile deglutiției: stadiul voluntar, stadiul faringian și stadiul esofagian și înțelege rolul peristalticii în procesul deglutiției. Faringele este un organ cu dublă funcție, atât respiratorie cât și digestivă, iar noi vă vom prezenta toate componentele faringelui: nazofaringele, orofaringele, laringofaringele.

Deglutiția este un proces care începe la nivelul cavității bucale, continuă cu faringele și prezintă ultimul stadiu la nivelul esofagului. Esofagul este un segment care prezintă peristaltism și are rolul de a distribui alimentele în stomac.
Puteți citi mai multe despre faringe și esofag și felul în care aceste structuri contribuie la digestie în acest subcapitol, în care am inclus și imagini cu scheme explicative.

Faringele

Atunci când alimentele sunt înghițite ele trec din cavitatea bucală în faringe (numit popular „gât”). Faringele este compus din mușchi striați scheletali și este tapetat de o membrană mucoasă. 
Faringele este un tub cu aspect de pâlnie care este divizat în trei secțiuni: nazofaringe, ...

Esofagul

Esofagul este un tub muscular pliabil cu o lungime de aproximativ 25 cm (la adult). El se regăsește posterior de laringe și trahee. Esofagul începe ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in