Obrajii și palatul

Obrajii

Formează pereții laterali ai cavității bucale, ei sunt acoperiți la exterior de piele și la interior de o membrana mucoasă. Între piele și membrana mucoasă a obrajilor se găsesc mușchii buccinatori. Porțiunea anterioară a obrajilor se termină la buze, care sunt falduri cărnoase ce înconjoară deschiderea gurii și conțin mușchiul orbicular al gurii. Acest mușchi mai participă și în actul vorbirii.

Știați că? În timpul masticației contracția mușchilor buccinatori din obraji și a orbicularilor guri de la nivelul buzelor ajută la păstrearea mâncării între dinții superiori și cei inferiori?

Palatul 

Este un perete sau un sept care separă cavitatea orală de cavitatea nazală formând astfel tavanul gurii. Datorită acestei structuri deosebit de importante, avem posibilitatea să mestecăm și să respirăm în același timp, fără ca cele două cavități și conținutul lor să intre în contact.

Palatul tare -porțiunea anterioară a tavanului gurii- este format de oasele maxilare și palatine și este acoperit de o membrană mucoasă. 

Palatul moale -care formează porțiunea posterioară a tavanului gurii- este o structură musculară în formă de arc sau cupolă, având rol de partiție între orofaringe și nazofaringe. 

Suspendat de ma...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in