Limba

Limba este un organ digestiv accesoriu (anex) al cavității bucale, care are două mari funcții: funcția mecanică și rol de organ de simț.

Funcția mecanică

Funcția Mecanică e realizată prin mușchii ce acționează pentru formarea bolului alimentar și ulterior înghițirea acestuia. Limba este divizată în două jumătăți simetrice de un sept median care se extinde pe lungimea sa. Fiecare jumătate de limbă este compusă dintr-o grupare identică de mușchi extrinseci și intrinseci (extrinseci - localizați superficial, intrinseci - localizați profund).

  1. Mușchii extrinseci a limbii sunt: hipoglosul, genioglosul și stiloglosul. Ei au rolul de a mișca limba dintr-o parte în alta și afară și înăuntru, aceste mișcări formează bolusul alimentar (o masă de mâncare mestecată și rotundă) și îl împinge posterior pentru a fi înghițit.
  2. Mușchii intrinseci sunt: longitudinalul superior, longitudinalul inferior, transversul limbii și verticalul limbii. Mușchii intrinseci au ca rol modificarea formei și a dimensiunii limbii, în special în actul vorbirii dar și în deglutiție (înghițire).

Figura 1. Mușchii limbii (sursa: © OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015)

Rol de organ de simț

Partea dorsală (superioară) și ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in