Dinții

Accesează această pagină pentru informații despre anatomia și funcția dinților pentru a realiza un referat sau pentru clasă. Convențional dinții sunt alcătuiți dintr-o coroană, un gât și o rădăcină și sunt localizați în procesele alveolare. Pe lângă acestă structură externă, dintele are și o structură internă alcătuită din: smalț și cement, dentină și pulpa dentară. 

Structura dinților

Dinții sunt organe digestive accesorii, localizați în cavitățile alveolare (procese alveolare) ale mandibulei și maxilelor. Procesele alveolare sunt acoperite de gingii. 

Un dinte tipic are 3 regiuni externe majore: coroana, rădăcina și gâtul. Coroana este porțiunea vizibilă a dintelui, deasupra nivelului gingiei. În interiorul procesului alveolar se regăsesc între 1 și 3 rădăcini. Gâtul dintelui este reprezentat de joncțiunea dintre coroană și rădăcină și se află aproximativ la linia gingiei. 

Dintele este alcătuit din mai multe straturi dispuse concetric, care de la suprafață spre profunzime, sunt:

  1. Smalțul și cementul. Smalțul acoperă coroana dentară și este cel mai rezistent țesut al organismului, datorită conținutului și ridicat de săruri de calciu - fosfat de calciu și carbonat de calciu (aproximativ 95% din greutate). Protejează dintele de uzura care însoțește procesul de masticație.
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in