Ocluzia intestinală

În această pagină găsiți tot ce trebuie să știți despre ocluzia intestinală, cauzele acesteia, simptomele și tratamentul acestei afecțiuni. Citind această lucrare despre ocluzia intestinală vei înțelege care sunt modificările pe care le suferă ansele intestinale în ocluzie și de ce această afecțiune este clasificată drept una din cele mai frecvente urgențe medicale.

Definiție

Ocluzia intestinală se definește ca blocarea tranzitului materiilor și gazelor prin intestinul gros sau prin cel subțire.
Ocluzia se numește:

  • înaltă, când are loc la nivelul intestinului subțire.
  • joasă, când are loc la nivelul intestinului gros.

Cauzele ocluziei intestinale

Cauzele ocluziei intestinale sunt de două tipuri:

1. Funcționale: când motilitatea intestinală este oprită fără să apară un obstacol efectiv, lumenul tractului GI fiind liber. Mecanismul de producere este ori paralizia anselor, determinând așa numitul ileus paralitic, sau blocarea în spasm a musculaturii anselor intestinale.

2. Mecanice: când apare un obstacol material, care se blochează lumenul tractului GI. Sunt cele mai frecvente ocluzii și apar datorită:

  • stenozelor
  • bridelor
  • formațiuni tumorale
  • calculi biliari, sau alți corpi străini care pot bloca tranzitul

Odată ce blocajul se produce, are loc distensia ansei craniale/proximale de obstacol cu acumularea la acest nivel a materiil...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in