Litiaza biliară

Pe această pagină găsești tot ce trebuie să știi despre litiaza biliară. Îți explicăm procesele de la nivelul colecistului care cauzează dezvoltarea calculilor biliari, care sunt simptomele litiazei biliare, cum aceasta poate genera icter, pancreatită, care este tratamentul litiazei biliare și de ce întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi.

Ce este litiaza biliară?

Litiaza biliară este termenul medical dat pentru prezența de calculi, sau concrețiuni, care se formează în vezica biliară (numită și colecist) și care pot migra mai departe în căile biliare. Calculii biliari sunt formațiuni cristaline mici și dure formate din: pigmenți biliari, colesterol sau săruri de calciu. Cele două substanțe implicate cel mai des în formarea de calculi biliari sunt colesterolul și bilirubinatul de calciu. 

Cauze

Formarea de calculi biliari are loc datorită faptului că unele substanțe din bilă sunt prezente la o concentrație apropriată sau mai mare de limita solubilității lor (capacitatea de a fi dizolvat). Atunci când bila este concentrată în vezica biliară, ea poate deveni suprasaturată cu aceste substanțe, care mai departe pot precipita din soluție în cristale microscopice. Aceste cristale rămân captive în mucusul biliar producând așa numitul „nisip biliar’’. În timp aceste cristale cresc și f...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in