Hepatita
Hepatita este o afecțiune foarte răspândită care este îngrijorătoare datorită formelor în care evoluează și mai ales pentru că nu este detectată corespunzător. De aceea este important să înțelegeți aceste informații despre hepatită pentru a știi cum se dobândește, cum se manifestă, care sunt particularitățile virusurilor hepatice A, B, C și D, cum se tratează, dar mai ales cum se previne și cum se transmite hepatita.
Definiție
Hepatita reprezintă una din cele mai răspândite afecțiuni în întreaga lume, fiind estimate sute de milioane de persoane infectate. Numai hepatitele induse de virusurile B și C, cauzează peste 1 milion de decese anual, conform statisticilor OMS.
Hepatita este definită ca o afecțiune inflamatorie a ficatului, care evoluează minim 6 luni, cu procese de necroză și fibroză ale parenchimului, ce vor duce la insuficiența funcțională hepatică și stadiul terminal de ciroză hepatică. Ciroza este ireversibilă și nu rareori asociază în evoluție cancerul hepatic.
Cauzele hepatitei
Cea mai frecventă cauză de hepatită este fără indoială infecția cu virusurile hepatice, sau mai corect, virusurile hepatitice. Pe lângă aceste cauze, alte infecții virale, alcoolismul, încărcarea cu grăsimi a ficatului, pot determina hepatita. A fost descrisă și o variantă de hepatită autoimună, dar infecția virală rămâne cauza predominantă de producere a hepatitei.
Sunt cunoscute 5 virusuri hepatice: A, B, C, D (care produce boala doar se asociază cu virusul B) și E.
Simptome
- sunt comune pentru infecțiile de orice natură ale ficatului.
- nu sunt pronunțate. De multe ori hepati