Trombocitele și coagularea sângelui

Pe pagina de mai jos veți găsi informații despre trombocite, sau plachete sangvine. Veți putea citi cum ajung trombocitele în circulația sangvină, pornind din megacariocitele din măduva hematogenă. Tot aici puteți afla că trombocitele derivă din celule stem mieloide și puteți citi despre trombopoietină, care permite unele transformări pe care le suferă trombocitele până să ajungă în stadiul lor matur.

Tot aici găsiți procesul de coagulare a sângelui (sau hemostază), cu explicarea hemostazei primare care intră în programa voastră de liceu. Relatarea celor 3 etape ale procesului de coagulare: spasmul vascular, formarea trombului și în final coagularea sângelui prin formarea rețelei de fibrină, vă va ajuta să înțelegeți corect acest subiect. Aflați și care este rolul protrombinei, trombinei și fibrinei în procesul de coagulare.

Trombocitele sunt de fapt fragmente din citoplasma unei celule de foarte mari dimensiuni numită megacariocit (care se traduce celulă mare). Acest megacariocit se regăsește în măduva hematogenă, pe care însă nu o părăsește niciodată. În schimb fragmente din citoplasma sa părăsesc măduva hematogenă printr-un proces numit diapedeză. Fragmentele citoplasmatice ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in