Trombocitele și coagularea sângelui
Informații de bază despre trobocite
Trombocitele sunt de fapt fragmente din citoplasma unei celule de foarte mari dimensiuni numită megacariocit (care se traduce celulă mare). Acest megacariocit se regăsește în măduva hematogenă, pe care însă nu o părăsește niciodată. În schimb fragmente din citoplasma sa părăsesc măduva hematogenă printr-un proces numit diapedeză. Fragmentele citoplasmatice ale megacariocitului care ajung în circulația sangvină sunt înconjurate de o membrană plasmatică, dar nu sunt considerate celule în toată regula. Aceste fragmente poartă numele de trombocite, sau mai corect din punct de vedere științific: plachete sangvine.
Plachetele sangvine au formă de disc rotund sau oval cu un diametru de 2 - 4 micrometri. Ca și comparație cu celula mamă din care iau naștere megacariocitul are între 50 și 100 de micrometri în diametru. Numărul trobocitelor este între 130,000 - 400,000 pe milimetru cub de sânge.
Fiecare megacariocit eliberează între 2000 și 3000 de plachete sangvine în viața sa. După ce își consumă citoplasma, megacariocitul este fagocitat de către macrofagele prezente în măduva hematogenă.

© OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015 - Linia descendenței trombocitare
Megacariocitele iau naștere din celule stem mieloide, mai exact: celulă stem mieloidă - megacarioblast - megacariocit - plachete sangvine (trombocite). Magacarioblastul se diferențiază în megacariocit sub acțiunea glicoproteinei trombopoietină, secretată de rinichi și ficat. Megacariocitele dau naștere unor extensii celulare care se propagă prin capilarele din măduva hematogenă. Aceste extensii eliberează de fapt trombocitele, adică fragmentele citoplasmatice, în circulație.
După ce intră în circulație aproximativ ⅓ din trombocite migrează în splină. Aici sunt stocate ca și rezervă pentru a interveni într-o eventu...