Marea și mica circulație
Informații pe scurt
Marea și mica circulație alcătuiesc împreună un circuit închis, prin care sângele circulă în organismul uman, asigurând țesuturilor oxigen și substanțe nutritive necesare supraviețuirii. Așadar, sângele din organism se deplasează într-un circuit închis, unidirecțional, prin circulația sistemică și cea pulmonară, care sunt dispuse în serie și sunt legate prin inimă.
Circulația mare, numită și sistemică, începe din ventriculul stâng, cu artera aortă care se distribuie într-o rețea impresionantă până la periferia organismului. Aici, sângele oxigenat avansează în capilare, unde au loc schimburile de substanțe pentru ca mai apoi să fie transportat de vene înapoi la inimă, prin venele cave care se varsă în atriul drept, închizând astfel circuitul marii circulații.
Mica circulație, sau circulația pulmonară, are rolul major de a media schimbul gazos de la nivel pulmonar. Din ventriculul drept pornește trunchiul arterelor pulmonare, care mai apoi se distribuie la nivel pulmonar, aici având loc oxigenarea sângelui. Din plămâni, sângele revine la inimă pe calea venelor pulmonare, mai departe fiind pompat de către inimă în artera aortă și de aici în tot organismul.
Circulatia mare (sistemică)
Marea circulație începe în ventriculul stâng, prin artera aortă, care transportă sângele cu oxigen și su...