Rolul și patologia leucocitelor

Leucocitele sunt principalele celule efectoare ale sistemului imun. Toate leucocitele: neutrofilele, limfocitele, monocitele, eozinofilele, bazofilele posedă mecanisme proprii de a înlătura patogenii și fiecare acționează în diverse faze ale inflamației. De exemplu: 

  • leucocitele pot migra la locul leziunii prin diapedeză,
  • neutrofilele și macrofagele în special posedă capacitatea de a fagocita bacterii sau materie moartă,
  • eozinofilele sunt active împotriva paraziților intestinali și în reacții alergice,
  • bazolfilele amplifică reacțiile inflamatorii,
  • limfocitele care circulă constant prin țesuturile limfoide, sintetizează anticorpi și sunt implicate activ în lupta impotriva agenților patogeni,
  • monocitele ajung mai târziu la locul leziunii, dar când ajung aici se transformă în macrofage și completează acțiunea celorlalte leucocite.

Pe această pagină găsiți și un tabel care descrie, pe scurt, rolul tuturor celulelor leucocitare și ce semnificație ar putea avea o creștere sau o scădere a numărului acestora. Noțiunile de aici vă pot servi la înțelegerea afecțiunilor sistemului circulator și concluzionează capitolul nostru despre leucocite.

Citiți despre rolurile leucocitelor - neutrofilelor, limfocitelor, monocitelor, eozinofilelor, bazofilelor și înțelegeți cum funcționează sistemul imun în lupta împotriva agenților patogeni.

Dacă ai de realizat un referat despre rolul leucocitelor cu siguranță acest material te va ajuta să stăpânești mai bine tema.

Rolul leucocitelor

Pielea și membranele mucoase ale corpului sunt în mod continuu expuse la acțiunea microbiilor și ale toxinelor microbiene. Unii microbi pot invada țesuturi profunde generând astfel boli. Odată cu intrarea acestor patogeni în corp, funcția leucocitelor este pusă în acțiune. Rolul fundamental al leucocitelor este de a combate patogenii prin fagocitoză sau prin răspuns imun.

Pentru a-și îndeplini aceste roluri multe leucocite...

...

Patologia leucocitelor

Ca o concluzie la acest capitol despre leucocite, aveți mai jos un tabel care menționează durata de viață și funcțiile majore ale neutrofilelor, eozinofilelor, bazofilelor, limfocitelor și monocitelor precum și semnificația unei ...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in