Imunitatea înnăscută (nespecifică) - Pielea și mucoasele

Aici vă descriem imunitatea înnăscută cu toate mecanismele sale de apărare: barierele fizice constituite din piele și mucoase, precum și cele chimice, constituite din numeroasele secreții ale mucoaselor precum și enzime ca lizozimul, cu rol antibacterian.

Informații de bază

Este foarte important să înțelegeți imunitatea înnăscută cu care suntem cu toții înzestrați, căci aceasta este cheia spre a vă putea menține o stare bună de sănătate în fața numeroșilor microbi care ne înconjoară. În această lucrare detaliem numai prima linie de apărare a sistemului imun înnăscut, dar puteți citi în lucrările ce urmează despre toate celălalte mecanisme de apărare ale sistemului imun înnăscut ca lectură suplimentară. 

Suntem înconjurați în fiecare zi un adevărat univers microscopic, constituit din: viruși, bacterii, paraziți, fungi și enigmaticul prion. În consecință, organismul uman și-a dezvoltat niște mecanisme de apărare în fața unei eventuale invazii microbiene. Prima linie de apărare folosită de corpul nostru este reprezentată de piele și mucoase. 

Pielea reprezintă o zonă de aproximativ 2 m2. Prin comarație, membranele mucoase care tapetează tractul intestinal, tractul respirator și cel reproducător reprezintă împreună o zonă de aproximativ 400 de m2. 400 de m2 reprezintă o zonă aproximativ egală cu două terenuri de tenis. Deci ideea este că și un soldat care nu ar fi microscopic ar zice că această zonă de apărare este destul de mare. 

Imunitatea înăscută sau imunitatea nespecifică include barierele fizice și chimice ale organismului. Aceste bariere sunt reprezentate de piele și membranele mucoase ale corpului, precum și d...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in