Vaccinarea

Ce este un vaccin?

Ce este un vaccin? O fiolă de câțiva mililitri cu un lichid.

Ce înseamnă să vaccinezi? Cu o seringă aspiri conținutul acelei fiole, ”cureți” cu un tampon cu spirt zona unde urmează să administrezi vaccinul, înțepi pielea, descarci în interiorul organismului conținutul seringii, pui un tampon cu spirt acolo și gata.

Simplu, nu? Partea complicată ține de tot ceea ce se întâmplă până când acel ”lichid” este produs și tot ceea ce se întâmplă în organism după ce a fost administrat.

Pentru a înțelege acea parte complicată a procesului, dar și pentru a conștientiza importanța vaccinurilor atât pentru noi cât și pentru cei din jurul nostru, vă invităm să citiți această lucrare.

____

Unele boli, precum o banală răceală, sunt mai ușor de suportat de către organismul nostru, pe când alte boli pot fi mortale sau pot crea sechele pe care le vom suporta toată viața. Rolul vaccinurilor este de a ne ajuta să ne protejăm de aceste boli.

Simplist spus, vaccinurile mimează o ”întâlnire” dintre organism și o boală, fără ca organismul să fie supus unei bătălii atât de grave pe cât ar fi fost dacă s-ar fi întâlnit în mod natural cu boala în viața de zi cu zi.

Imaginați-vă că o să aveți un test surpriză la matematică. Deși toată lumea vrea pe cât posibil să lipsească la ora la care se va da testul, nimeni nu știe când va fi. Profesorul începe să vă dea exerciții, care sunt relativ ușoare, chiar dacă la început vă dau bătăi de cap. Într-un final, vine testul, și spre surprinderea tuturor celor care au făcut exercițiile, testul este aproape identic cu ce ați făcut la clasă. Rezolvați testul în 5 minute, și primiți restul zilei liber ca și recompensă, în timp ce toți cei care nu au făcut exercițiile de pregătire, rămân la ore, fiind obligați să învețe cum se rezolvă exercițiile sau să ia o notă mică care să le strice situația școlară.

În această poveste situația școlară reprezintă organismul, elevii sunt sistemul imunitar, testul este virusul care poate oricând să apară să infecteze organismul iar exercițiile pregătitoare reprezintă vaccinul.

În esență sistemul imun își folosește toate mijlocele pentru a ține agenții patogeni (adică cei ce vor să facă rău organismului) departe de organism. În situațiile în care agenții patogeni totuși reușesc să pătrundă în organism, sistemul imun va face tot ceea ce este posibil pentru a apăra organismul și pentru a îndepărta acei agenți patogeni.

Cum luptă organismul împotriva bolilor?

Pentru a putea înțelege exact cum funcționează vaccinurile, e important să ne amintim cum luptă organismul împotriva bolilor.

Atunci când agenții patogeni (cei care vor să facă rău organismului) invadează organismul, aceștia trec la atac și multiplică. Invazia microorganismelor se numește infecție, iar infecția este cea care cauzează boala. Organismul observă că este invadat și sistemul imun reacționează, folosindu-se de o ”armată” pentru a se lupta cu agenții patogeni.

”Armata” este alcătuită din: limfocite B, limfocite T și macrofage.

Macrofagele sunt celule albe din sânge care atacă, ”înghit și mănâncă” agenții patogeni și celulele proprii organismului care sunt pe moarte sau care au murit. Acestea lasă în...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in