Imunitatea dobândită sau adaptativă (specifică)

Imunitatea dobândită sau specifică este partea sistemului imun care se poate adapta pentru apărarea împotriva unor antigeni specifici: bacterii, virusuri sau alte produse toxine. În acest scop, imunitatea dobândită este caracterizată prin specificitate pentru un anumit antigen, adică are capacitatea de a-și forma și trimite anticorpii spre o moleculă străină specifică, ce trebuie îndepărtată.

Imunitatea dobândită are capacitatea de a distinge între componente proprii organismului și cele străine și mai mult decât atât are memorie, adică ține minte contactul cu antigenii din trecut, pentru ca în cazul unui contact ulterior cu același antigen să îl poată neutraliza mult mai rapid.

Toate aceste acțiuni ale sistemului imunitar sunt posibile datorită existenței limfocitelor B și T. Limfocitele B sunt implicate în producerea anticorpilor, pe când limfocitele T sunt de 4 tipuri și sunt implicate în imunitatea mediată celular, având rolul soldaților efectivi de pe un teren de luptă. Citiți despre toate elementele specifice imunității dobândite (specifice) în lucrarea de mai jos.

Abilitatea corpului uman de a se apăra într-un mod specific, împotriva unor invadatori cum ar fi bacterii, toxine, virusuri și țesut străin reprezintă imunitatea specifică sau adaptativă. Substanțele recunoscute ca fiind străine...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in