Sistemul OAB și Rh

Grupele de sânge din cadrul sistemului OAB sunt subiecte pe care obligatoriu trebuie să știți la Bacalaureatul la Anatomie și Fiziologie, Genetică și Ecologie. Va trebui să știți particularitățile grupelor de sânge O1, A2, B3 și AB4 și să înțelegeți compatibilitatea grupelor sanguine pentru a putea rezolva subiectul II de la Bac, în special subpunctul B, care aproape întotdeauna va fi o problemă care implică o transfuzie și compatibilitatea grupelor sanguine.
Această compatibilitate a grupelor sanguine are la bază corespondența între antigenele de pe suprafața eritrocitelor, care de altfel dictează și grupa de sânge a persoanei în cauză, și anticorpii din plasmă, denumiți aglutinine. Puteți urmări pe tabelul nostru schematic toate caracteristicile și interacțiunile între grupele de sânge A, B, O și AB, pentru a reține mai ușor acest subiect.

Tot în acestă lucrare vă prezentăm sistemul Rh, sau ce înseamnă antigenul D și care sunt regulile de compatibilitate între donatori și primitori. De asemenea vă explicăm cum se manifestă boala hemolitică a nou-născutului și care sunt reacțiile între diferitele organisme Rh+ (pozitiv) și Rh- (negativ), mai ales în cazul particular al Rh-ului negativ în sarcină.

Învățați cu noi despre grupele sangvine pentru a înțelege toate modurile în care se diferențiază grupele sangvine, atât pentru Bacalaureat, teste sau referate, cât și pentru cultura ta generală. Cine știe, poate chiar o să salvezi o viață într-o zi cu sângele tău :)

Sistemul ABO

Această sistematizare a grupelor de sânge se bazează pe prezența a două antigene glicolipidice pe suprafața eritrocitelor, denumite relativ simplu A și B. Persoanele la care eritrocitele au pe suprafață doar antigenul A au grupa de sânge A, persoanele cu antigenul B pe suprafața eritrocitelor au grupa...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in