Regulile transfuziei

Aici vă prezentăm regulile de compatibilitate în transfuzii de sânge. Acest subiect este deosebit de important, întrucât la Bacalaureatul la Anatomie și Fiziologie, Genetică și Ecologie există șanse foarte mari să primiți o problemă de compatibilitate de grupă sangvină, sau Rh. Tot în această lucrare este prezentat modul de identificare a grupei de sânge, un proces cu care unii dintre voi s-ar putea să fie familiarizați dacă au fost vreodată să primească sau să doneze sânge. Unul din referatele solicitate cu regularitate de către profesorii este despre transfuzia de sânge.

Ce sunt transfuziile?

În ciuda diferențelor de antigene eritrocitare regăsite în sistemele de grupuri sangvine, sângele rămâne unul dintre cele mai ușor transfuzabile componente tisulare, aceste transfuzii salvând viața a mii de oameni anual.

O transfuzie este transferul fie a sângelui complet sau doar a componentelor sale (eritrocite sau doar plasmă sangvină), fie în circulația sangvină fie direct în măduva hematogenă.

Se apelează deseori la o transfuzie pentru a ușura anemia unei persoane, pentru a crește volumul sangvin (după o hemoragie severă - accident) sau pentru a îmbunătății statusul imunitar al unei persoane.

Transfuziile incompatibile

Chiar dacă transfuzia ocupă un rol fundamental în medicină ea poate cauza și probleme. Componentele normale ale membranei plasmatice regăsite pe eritrocitele cuiva pot declanșa ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in