Lock

Grupele de sânge și transfuzia

Lock

Sistemul ABO

Această sistematizare a grupelor de sânge se bazează pe prezența a două antigene glicolipidice pe suprafața eritrocitelor, denumite relativ simplu A și B. Persoanele la care eritrocitele au pe suprafață doar antigenul A au grupa de sânge A, persoanele cu antigenul B pe suprafața eritrocitelor au grupa de sânge B. Persoanele cu ambele antigene pe suprafața eritrocitelor au grupa de sânge AB, iar acele persoane ce nu au nici antigenul A și nici antigenul B au grupa sangvină O.
Plasma sangvină conține aglutinine care interacționează cu antigenele A sau B dacă ele sunt amestecate. Mai exact anticorpi anti-A care reacționează cu antigenul A și anticorpi anti-B care reacționează cu antigenul B. Aceste aglutinine sunt anticopri de tipul IgM.

Nu deții anticorpi care să reacționeze cu propriile antigene de pe propriile eritrocite, în schimbi în plasma ta se regăsesc anticorpi pentru antigene neprezente pe eritrocitele tale.
Spre exemplu: Dacă grupa ta de sânge este B, iar tu ai antigene B pe eritrocitele tale, atunci în plasma ta se vor regăsi anticorpi anti-A.
Chiar dacă aglutininele apar în sânge la câteva luni după naștere, de ce anume apar nu este cunoscut clar lumii științifice. O presupunere este că prezența lor reprezintă un răspuns la bacteriile prezente în mod normal la nivelul tractului GI. Deoarece acești anticorpi sunt de tip IgM și au o mărime relativ mare, ei nu trec prin placentă, tocmai din această cauză incompatibil...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in