Anatomia și funcția eritrocitelor

Pe această pagină puteți învăța despre structura particulară a eritrocitelor, care prin conținutul lor de hemoglobină sunt capabile să transporte oxigen la țesuturi. Eritrocitele mai transportă și aproximativ 23% din totalul de CO2 din circulație spre plămâni pentru a fi expulzat în mediul extern.

Citiți și ce rol are fierul în funcția hemoglobinei și ce scop îndeplinește anhidraza carbonică în fiziologia eritrocitară, pentru a fi cu un pas înaintea oricărei teme de la clasă precum și pentru orice test sau referat care v-ar putea apărea în cale.

Anatomia eritrocitelor

Eritrocitele sunt discuri biconcave cu un diametru de 7 - 8 micrometri. Eritrocitele mature prezintă o structură relativ simplă, membrana lor plasmatică este și flexibilă dar și rezistentă în același timp, această proprietate permițându-le să își modifice forma fără a plezni atunci când traversează capilarele mult mai mici decât diametrul lor.
Ele nu prezintă nucleu și nici organite, fiind incapabile de diviziune celulară și nici nu posedă activități metabolice complexe. Citosolul eritrocitelor conține molecule de hemoglobină. Aceste molecule de hemoglobină reprezintă 33% din greutatea unei hematii și puteți citi mai multe despre ele mai jos.
 


© Blausen.com staff. "Blausen gallery 2014". Wikiversity Journal of Medicine / CC BY 3.0 - Hematii

Fiziolog

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in