Eritrocite (Hematii)
Hematiile sau eritrocitele sunt celule anucleate (fără nucleu), lipsite de organite. Ele își exercită funcția doar în fluxul sangvin. Eritrocitele leagă oxigenul și îl transportă la țesuturi, de aici preluând la schimb dioxidul de carbon (CO2) și înlăturându-l din corp.
Citește paginile acestui subcapitol și află mai multe despre eritrocite:
Capacitatea de legare a oxigenului este dată hematiilor de prezența unei proteine denumite hemoglobină. Această proteină este, de fapt, pigmentul care îi conferă sângelui culoarea roșie. Un bărbat adult sănătos are aproximativ 5.4 milioane de eritrocite pe microlitru de sânge, iar o femeie adultă are aproximativ 4.8 milioane, iar o picătură de sânge are aproximativ 50 de microlitri, un adevărat univers microscopic!
Pentru a menține numărul normal de hematii, producția de noi hematii mature intrate în circulație este de cel puțin 2 milioane de celule pe secundă. Acestă rată extraordinară de producție este necesară pentru a contracara rata de distrucție eritrocitară. Durata de viață a eritrocitelor este de aproximativ 120 de zile, la un individ sănătos rata de eritrocite senescente (îmbătrânite) înlăturate din circulație este de aproximativ 1% din numărul lor total. Dacă o persoană sănătoasă de constituție medie are în circulație 5.5 litri de sânge, iar 5.5 litri reprezintă 5.5 milioane de microlitri, iar 1% reprezintă 55000 de mii microlitri de sânge atunci zilnic se pierd 297.000.000.000 de miliarde de hematii, iar tot atâtea sunt regenerate, calcul pentru un individ sănătos cu o greutate de 70 de kg. Majoritatea eritrocitelor senescente (îmbătrânite) sunt fagocitate (digerate celular) de către macrofage la nivelul splinei, măduvei hematogene și hepatic.
Învață cu noi pentru a putea înțelege mai bine biologia și a-ți spori șansele de a obține note foarte bune!