Leucemiile

Această pagină tratează subiectul leucemiilor, cea mieloidă și cea limfatică sau limfoidă. Leucemia este una din patologiile sistemului circulator care știm că se regăsește în manualele voastre și poate să vă servească nu doar la clasă, ci și la Bacalaureat. În consecință, profesorii noștri s-au străduit să vă explice cât mai simplu și pe scurt definiția leucemiilor, cum se produc ele, dar și care sunt simptomele leucemiei. Am inclus și imagini pe care puteți urmări informația prezentată de noi, astfel înțelegând mai ușor această lecție. 

Informații de bază

Folosim pluralul leucemii pentru a ne referii la această patologie, deoarece ele sunt împărţite în două mari categorii: mieloidă şi limfatică (sau limfoidă), cu toate că sunt foarte similare ca mecanism de producere şi simptome.

Ele se împart și în leucemii acute, mai agresive și leucemii cronice, în care supraviețuirea este de durată mai lungă. 
Leucemiile se referă la o proliferare necontrolată a celulelor precursoare mieloide sau limfoide (sau a blaştilor) care însă nu se mai maturează în elemente sangvine competente. Ele blochează astfel hematopoieza normală şi atrag după sine o serie de alte consecinţe grave la nivelul organismului care vor fi discutate în cele ce urmează.


© OpenStax College, Anatomy & Physiology. OpenStax CNX. May 27, 2015 - Hem...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in