Bolile sistemului circulator

Ca afecțiuni ale sistemului circulator vom scrie pentru voi despre două grupuri mari de afecțiuni: anemiile și leucemiile. De asemenea, aici găsești informații despre o altă afecțiune a sistemului circulator, și anume ulcerul varicos.

Chiar dacă sunt mai multe tipuri de anemii, noi ne vom concentra pe anemia feriprivă, produsă prin carență de fier. Despre anemie, vă vom explica:

  • definiția generală a unei anemii,
  • cum se produce anemia feriprivă,
  • care sunt semnele și simptomele anemiei feriprive,
  • care sunt alimentele bogate în fier, care pot preveni instalarea anemiei feriprive.

Leucemiile sunt la rândul lor clasificate în două mari tipuri: mieloidă și limfatică (sau limfoidă). Acestea se pot manifesta ca boli acute sau cronice.

Ambele sunt caracterizate prin proliferarea necontrolată a celulelor circulante la nivel sangvin, care însă nu sunt mature din punct de vedere funcțional și nu își pot îndeplini rolurile pe care le efectuează în mod normal. De exemplu, în leucemia limfoidă există un exces de limfocite imature în sânge care însă nu își pot îndeplini funcția imună, lăsând bolnavul cu un mare deficit imun. 

Citiți fiecare subcapitol în parte pentru mai multe informații și explicații, alături de câteva imagini schematice, pentru a înțelege mai bine patologia sistemului circulator.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in