Artere și vene

Această lucrare despre artere și vene ține locul introducerii noastre pentru capitolul de sistem circulator. Înainte să începem să vorbim despre sânge, celulele de la acest nivel și funcțiile lor, e important să înțelegeți și substratul anatomic în care rezidă toate acestea. Venele și arterele, dar și capilarele sunt vase de sânge care prezintă anumite trăsături generale, dar sunt și multe diferențe între ele, fiind adaptate rolului diferit pe care îl îndeplinesc.

Comparații între vene și artere sunt deseori cerințe la Bac, sau chiar între două artere distincte; de exemplu, vi se pot cere comparații între artera aortă și artera pulmonară.

Puteți alege din lucrarea noastră oricare caracteristică a acestor vase pentru a răspunde întrebărilor de la Bac sau pentru realizarea unui referat despre artere și vene. Puteți vorbi despre diferențele de structură a pereților între artera aortă și artera pulmonară, despre calitatea sângelui care circulă prin artera aortă, respectiv prin artera pulmonară, sau puteți alege orice altă trăsătură din lucrarea noastră.

Alăturați-vă echipei noastre, și haideți să aflăm cum această „autostradă” a corpului reușește să ne țină în viață, purtând toate substanțele necesare vieții exact acolo unde este necesar.

Principale vase de sânge sunt:

  • arterele: transportă sângele de la inimă
  • venele: transportă sângele înapoi la inimă
  • capilarele: sunt cele mai mici vase de sânge și fac legătura dintre artere și vene; la acest nivel se fac schimburile de gaze și substanțe cu țesuturile: oxigen, dioxid de carbon, nutrienți, produși de catabolism, substanțe toxice. 

Prin urmare, arterele transportă sângele...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in