Sistemul circulator

Pentru capitolul despre sistemul circulator, vom aborda următoarele teme:

 • vasele de sânge, comparații între vene și artere;
 • circulația mare și circulația mică;
 • eritrocitele și sistemul OAB;
 • leucocitele și sistemul imunitar;
 • trombocitele și coagularea;
 • patologie: anemiile și leucemiile.

După cum puteți observa, sistemul circulator are o bogată populație celulară, ce reprezintă tot atâtea funcții: oxigenarea sângelui și țesuturilor, funcție imună, coagulare etc. Nu am neglijat această importantă parte de fiziologie a sistemului circulator și v-am inclus toate aceste noțiuni în lucrările de mai jos.

Dacă vrei să afli mai multe despre vasele de sânge, leucocite, trombocite, eritrocite și altele atunci citește capitolul despre sistemul circulator pentru a te asigura că ai deprins toate informațiile relevante.

Sistemul circulator este reprezentat de totalitatea vaselor de sânge din organism și de celulele care circulă pe această cale. 

Studiul sistemului circulator începe cu studiul vaselor de sânge: artere, vene, capilare. Rolul și localizarea acestor vase de sânge sunt importante și s-au regăsit frecvent prin întrebările din anii trecuți de la Bacalaureat. Sistemul de vase alcătuiește două circuite mari închise: circulația mare și circulația mică.

 • Circulația mare este supranumită și circulația sistemică și începe cu artera aortă, care pleacă din ventriculul stâng. Din acest punct, aorta se ramifică în numeroase artere care se distribuie în tot corpul, la periferie devenind arteriole și apoi capilare. Din capilare pornesc venulele, care apoi devin vene și se întorc la inimă aducând înapoi sângele prin venele cave în atriul drept.
 • Circulația mică, numită și circulația pulmonară, pornește din ventriculul drept cu trunchiul arterelor pulmonare, care mai apoi duc sângele la plămâni, până la nivelul membranei alveolo capilare. În plămâni sângele se oxigenează și se întoarce la inimă prin cele patru vene pulmonare în atriul stâng pentru a fi distribuit mai departe în circulația sistemică.

După ce ați înțeles sistemul de vase sangvine, circulația mare și circulația mică este timpul să trecem mai departe la populațiile celulare din sânge:

 1. Eritrocitele: cum se dezvoltă ele, funcția lor, precum și rolul lor în constituirea sistemului OAB și dictarea regulilor după care se efectuează transfuziile.
 2. Leucocitele: tipurile și rolul leucocitelor, sistemul imun cu rolurile și efectorii săi.
 3. Trombocitele: proveninența și rolul lor în coagularea sângelui.

La sfârșitul capitolului veți găsi secțiunea de patologie a sistemului circulator, unde vom aborda două tipuri de afecțiuni: anemiile și leucemiile.