Excitabilitatea
Excitabilitatea (funcția batmotropă) este proprietatea celulei musculare cardiace de a răspunde la stimulare prin producerea unui potențial de acțiune.
Potențialul de membrană și pragul de excitabilitate
Potențialul de membrană (transmembranar) se referă la diferența de potențial electric de-o parte (în interior) și de alta (la exterior) a membranei celulare. Există două tipuri de potențial membranar: de repaus și de acțiune.
- Potențialul de repaus se referă la acel potențial membranar pe care-l are membrana atunci când nu este stimulată (aproximativ -70mV).
- Potențialul de acțiune corespunde creșterii rapide a potențialului membranei atunci când aceasta este stimulată (pană la aproximativ +20mV).
Celulele musculare cardiace nu sunt singurele care au această proprietate; și celulele nervoase si celulele endocrine sunt excitabile. Unele reguli ale excitabilității, cum este atingerea pragului de excitabilitate si legea ,,totul sau nimic“ sunt comune tuturor acestor celule.
Pragul de excitabilitate se referă la acea intensitate a stimulului care va suficientă pentru a determina un răspuns. Acest răspuns va fi maximal pentru toți stimulii de intensitate mai mare decât pragul și nu va apărea deloc la stimulii mai mici decât intensitatea prag, ilustrând legea „totul sau nimic”.
Pe lân...