Conductibilitatea

Profesorii noștri au încercat să vă explice conductibilitatea la nivelul inimii, sau modul în care stimulii sunt transportați la toate celulele cardiace generând contracții susținute ale cordului. Am adăugat imagini care să exemplifice noțiunile de conductibilitate miocardică pe care voi trebuie să le învățați și pe care vă invităm să urmăriți propagarea stimulului de la nodul sinoatrial, la cel atrio-ventricular, mai departe la fasciculul Hiss și rețeaua Purkinje. Conductibilitatea miocardică este deosebit de importantă pentru a regla contracția corectă a camerelor inimii. Anomalii sau blocaje ale conductibilității duc la instalarea blocurilor de ramură sau a aritmiilor, despre care puteți citi în subcapitolul de patologie a sistemului cardiovascular.

Ce este conductibilitatea?

Conductibilitatea (funcția dromotropă) este proprietatea celulelor miocardice de a transmite unda de excitație (unda de depolarizare), de la una la alta, în întreaga masă musculară a miocardului.

Miocardul ca sincițiu funcțional

Noțiunea de sincițiu se referă din punct de vedere morfologic la o masă citoplasmatică cu mai multe nuclee. În cazul miocardului nu este vorba despre un sincițiu morfologic (deoarece celulele cardiace au fiecare membrană proprie), ci mai degraba de un sincițiu funcțional, care se explică astfel:
Deși celulele c...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in